Oi, šiose salotose sudėti mano mėgstamiausi dalykai, ir šitų salotų grožis ir intensyvumas yra nuginkluojantis. Rugius čia tiesiog išviriau, juos nusipirkau didelėje visokiausių gėrybių parduotuvėje Vilniuje. Taigi iš jų nebūtinai tik duoną kepti galima – išvirus jie virsta skaniom kruopom, kurios panašios šiek tiek į perlines, bet turi daug daugiau skaidulų ir naudingų medžiagų, žodžiu – sveikos ir naudingos mums. Toliau burokėliai – juos iškepiau taip: plonai supjausčiau ir pašoviau maždaug pusvalandžiui į orkaitę pašlakstytus aliejumi, balzaminiu actu ir druska. Tiesa, jei būtų vasara ir trauktume juos iš dirvos čia pat mažus, tai jau tikrai nekepčiau. Žalumui – špinatai, kurių ir gilią žiemą yra Lietuvoje užaugintų, juos galima keisti bet kokiais kitais salotų lapais. O skonio gelmei, sūrumui ir rūgštumui – marinuotos kaparių uogos, ne mažučiai kaparėliai, o dideli kapariai su sėklytėmis viduje, aš visada jų turiu šaldytuve. Va štai tokios pavasarį kviečiančios ir pilvui draugiškos salotos.
Rugių, špinatų ir keptų burokėlių salotos su kaparių uogomis
Salotoms:
Užpilui:
Gaminimas
Burokėlius supjaustome plonai ir, pašlakstę aliejumi ir balzaminiu actu bei trupučiu druskos, šaunam į karštą 200 C orkaitę kepti. Pusvalandžio ar dar mažiau pakanka, kad visai maloniai iškeptų.
Rugius pamerkiam, jei yra galimybė, per naktį. Ryte užpilam nauju vandeniu ir išverdam. Virti reikia apie pusvalandį, kad grūdai būtų minkšti, išpampę, bet dar kandami. Taigi, nepervirkite iki košės, vis patikrinkite kaip jiems sekasi.
Padažui sumaišome citrinų sultis su medumi ir žiupsneliu druskos, tada įpilame aliejų.
Špinatus nuplauname ir nusausiname. Permaišome rugių kruopas su špinatais ir keptais burokėliais ir pabarstome kaparių uogom truputį supjaustytom. Palaistome užpilu.