Man balandėliai yra vasarinio džiaugsmo patiekalas, todėl čia būtinai privalo dalyvauti krapai ir visokios kitos daržovės. Aišku, ir grietinė (o kaip gi be jos? Anot vieno amerikiečio, lietuviai viską valgo su grietine…) Geriausiai tinkami ryžiai – tie, kur apvalūs, buki ir krakmolingi.
Šviežiam kopūstui išskobiam kotą, dedam į didelį puodą, užpilam verdančiu vandeniu ir paverdam keletą minučių, nuimam nuo ugnies ir uždengtą puodą paliekam ramybėj.
Pasiruošiam mėsos įdarą. Supilam ryžius, daržoves ir prieskonines žoleles smulkiai supjaustom. Viską sumaišom su mėsa.
Kopūstas jau turėjo būt suminkštėjęs, tad reikia nupilti karštą vandenį, užpilti šaltu, kad nenudegintų letenų. Lapus atskirti vieną nuo kito ir į juos vynioti mėsą. Pradėti ten, kur lapo pradžia. Mėsos nepadauginti, nes lapas turi gražiai viską apglėbti, kad neiširtų… Didelio mokslo čia nereikia.
Balandėlius vieną šalia kito jaukiai suguldyti į puodo dugną. Šalia pripjaustyti morkų. Užpilti vištienos sultiniu (sultinio kubelį ištirpinti karštam vandenyje) ir pomidorų pasta, kitaip tariant, trintais pomidorais arba tirštomis pomidorų sultimis. Jei nėra, tiks konservuoti pomidorai savo sultyse. Bet pomidorų ir sultinio neturi būti daugiau, nei per pirštą virš balandėlių. Puodą uždengti ir troškinti ant mažos ugnelės apie valandą.
Po valandos, jei skysčio yra daug ir norit, kad būtų riebiau ir macniau, padažą sutirštinkit grietine (riebia, aišku) ir ištirpinkite šaukštą sviesto (mikrobangėje geriausiai išeina tai padaryt, bent jau man). Sviestą sumaišykite su kupinu šaukštu miltų, tą košelę dėti į puodą ir pamaišyti, taip ir sutirštės padažas.
Finalui uždėti smulkintų krapų, valgyti su šypsena ir bulvėmis, skaniausia – šviežiomis…
Tik pamirsot paminet, kad tokiu budu nebus visi kopusto lapai isvire. Pavirsiniai - taip, o vidiniai dar bus kieti ir juos atskirai dar reikia papildomai pavirt. Karstis tokiu budu per keliu min pavirima nedaeina iki giliuju sluoksniu.
As dejau cousvous kruopas vietoje ryziu. Ir is vakaro pagaminau