Gruziniškas chačapuris lietuviškai
Komentarų: 90
Gegužės 29. 2014
Recepto iliustracija

Chačapurį vaikystėje kepdavo mano mama. Lyg pro miglą prisimenų išsipūtusį blyną orkaitėje. Rodos, iš varškės… Išvyka į Batumį Gruzijoje atgaivino tuos prisiminimus, o visuose be išimties restoranuose ragautas chačapuris įkvėpė surasti receptą ir jums.

Prašiau jo pačių gruzinų, bet ar gailėjo ar patingėjo, patys jo nesurašė, o atsiuntė tik nuorodą gruziniškų patiekalų puslapio ir – pagal tas rekomendacijas chačapuris nepavyko arba pavyko apgailėtinai. O štai šis iš lūpų į lūpas perduotas, Beatos virtuvėje šiek tiek lietuviškiau aprėdytas (rupių miltų ant sveikatos ir strainumo, petražolių į vidų nepagailėjom) pavyko didžiausio skanumo. Valgykite dar šiltą, kol sūris maloniai liejasi. Toks rimtas užkandis ir malonumas.

Porcijos ikona
Porcijos
2 asm.
Ingredientai
Tešlai:
Įdarui:
Gaminimas
Minkome tešlą:
  1. Beriame miltus į dubenį, ten pat pamatuojame druskos, kepimo miltelių ir išmaišome.

  2. Pilame kefyrą ir šaukštu įmaišome jį į tešlą. Tada jau imamės tešlos rankomis. Išminkyta tešla turi būti kietoka, bet elastinga. Jei jums atrodo, kad ji labai kieta ir net lūžta minkoma, įpilkite dar šiek tiek kefyro. Taip taip, kiaušinių joje NĖRA. Palikite tešlą pailsėti ir išbrinkti 30-40 minučių.

Ruošiame įdarą:
  1. Kol tešla ilsisi stambia tarka sutarkuokime sūrius.

  2. Įmuškime kiaušinį, berkime smulkintas petražoles ir išmaišykime. Įdaras paruoštas.

Formuojame chačapurį:
  1. Imame tešlą ir padaliname ją į  4 dalis.

  2. Iš kiekvienos dalies sufomuojame rutulį, dedame jį ant lengvai miltuoto paviršiaus ir kelis kartus pakočiojame kočėlu. Tešlos lakštas turėtų būti apie 3-4 mm storio.

  3. Šaukštu semiame įdaro ir dedame jį į iškočioto apskritimo centrą. Nelygu kokį šaukštą naudosite – gali reikėti ir dviejų. Daugiau įdaro skaniau, bet turi likti apie 2 cm laisvo tešlos krašto.

  4. Surinkite tešlos kraštus į vidurį, lyg formuodamos krepšelį ir tą kaspinėlį paspauskite, kraštai turi sulipti.

    Gaminimo žingsnio iliustracija
  5. Dabar iš tokio krepšelio vėl turite padaryti blyną – paplokite pirštais iš viršaus. O tada atsargiai pakočiokite kočėlu. Turite gauti apie 7-10 mm storio apvalų paplotėlį.Viršų lengvai pabadykite šakute.

    Gaminimo žingsnio iliustracija
  6. Gerai įkaitinkite keptuvę. Aliejaus pilti nereikia, nebent šiek tiek ją patepti. Į karštą keptuvę klokite chačapurį ir apkepkite po kelias minutes iš abiejų pusių.

  7. Iškepusį chačapurį dėkite į lekštę ir patepktite sviestu. Kitus iškeptus tiesiog rikiuokite ant viršaus.

Alternatyva

Chačapurio tešlai užminkyti galite naudoti ne tik kefyrą, bet ir jogurtą, rūgpienį. Gruzinai kepa chačapurį iš kvietinių miltų, šiame recepte sodrumo tešlai suteikia pilno grūdo miltai. Bet jei jų neturite – naudokite 300 g kvietinių.

Gruzinai chačapuriui naudoja populiariausią šalyje sūrį imeruli. Tokio mūsuose nėra. Jis šiek tiek primena feta, bet yra stabilesnės konstrukcijos, kietesnis. Tad čia, Lietuvoje, galime improvizuoti ir dėti vidun mėgstamiausią sūrį. Svarbu prisiminti, kad patiekale mažai druskos – sūrumą suteikia sūris (nuo žodžio sūrūs turbūt). Tad jei renkatės švelnesį – įdarą lengvai pasūdykite. O aš įdarui naudoju trijų sūrių mišinį, kurie išsilydę sukuria labai gerą skonio balansą.

Komentarai
  • Asta

    Kepiau orkaitėje, o ne, tikrai ne, nors ir aliejaus šaukštą pyliau ir sviestu tepiau :). Vaikai valgė, bet skonis tai ne koks. Du užaldžiau, kepsiu keptuvėje :)

  • Elvinas

    Labai skanu! Rekomenduoju.

Peržūrėti kitus komentarus ...

Rašyti komentarą