Keptas kalakutas ir bulvės su žąsų taukais
Komentarų: 18
Gruodžio 15. 2015
Recepto iliustracija

Šis derinys ant mano kalėdinio stalo puikuojasi nuo tada, kai susipažinau su savo vyru Tomu. Dabar kalakutas man savas kaip pusbrolis, nors neneigsiu, kad reikėjo pasimokyti jį kepti. Svarbiausia nepersūdyti ir nepadauginti prieskonių, nes čia meistriškumas lygu paprastumui: sviestas, druska ir pipirai ar kiti labai paprasti prieskoniai.

Pabandykite kalėdinį kalakutą paruošti kepimo rankovėje, o gardinkite jį tik druska, maltais kmynais ir citrininiais čiobreliais. Mėsą įtrinti druska ir prieskoniais galite dieną prieš šventę, o per Kalėdas tik sviestu patepti, bet receptas tuo ir puikus, kad visus žingsnius galite padaryti ir tą dieną, kai kepsite. Paruoštas kalakutas bus nuostabiai minkštas ir kvapnus.

Na, o žąsų taukuose keptos bulvės ir obuoliai su spanguolėmis nuo kalėdinio kalakuto neatskiriami kaip prabangi ir spindinti taurė nuo gero vyno.

Porcijos ikona
Porcijos
8 asm.
Ingredientai
Kalakutui:
Bulvėms su žąsų taukais:
Gaminimas
Pirmas būdas tiems, kurie ruošis iš anksto
  1. Kmynus sutriname grūstuve. Kmynus sumaišome su druska ir šiuo mišiniu gerai įtriname kalakutą. Pridengiame kepimo popieriumi ir kišame į šaldytuvą pasimarinuoti per naktį.

  2. Minkštą sviestą pertriname su pasmulkintais čiobreliais ir nutarkuotomis citrinų žievelėmis.

  3. Kalakutą ištriname kvapiuoju sviestu, kišame į kepimo rankovę, dedame ant aliejumi pateptos skardos ir kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 2–2,5 valandos.

Antras būdas – keptas kalakutas per vieną dieną
  1. Kmynus sutriname grūstuve.

  2. Minkštą sviestą sumaišome su druska, kmynais, smulkintais čiobreliais, nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir juo įtriname kalakutą.

  3. Paukštį kišame į kepimo rankovę, dedame ant aliejumi pateptos skardos ir kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 2–2,5 valandos. Nereikia nei laistyti, nei prižiūrėti – karščio užtenka, kad kalakutas apskrustų, išsiskyrusios sultys garuoja ir jį drėkina.

Bulvės su žąsų taukais
  1. Bulves nuskutame, nuplauname, sudedame į šaltą vandenį, pasūdome ir užkaičiame. Užvirus dar paverdame daugiausiai 10 minučių.

  2. Orkaitę įkaitiname iki 200 °C. Į skardą dedame žąsų taukus ir kišame juos į orkaitę, kad įkaistų. 

  3. Bulves nusunkiame ir suverčiame į įkaitusius taukus. Jais šaukštu pašlakstome bulves. Jei pageidaujate, jas pagardinkite prieskoniais.

  4. Bulves kepame orkaitėje apie 40 minučių, kol gražiai apskrus. „Pusiaukelėje“ jas apverčiame, kad gražiai apkeptų abi pusės.

Patarimas

 

Jei neturite kepimo rankovės, kalakutą galite kepti tampriai apvynioję kepimo folija. Baigdami kepti nuimkite foliją, kad mėsa apskrustų.

 

Komentarai
  • Aukse

    Kiek laiko kepti 6kg kalakutą kepimo rankovėje?
    Ačiū

  • Lijana

    Planuoju kepti kalakutą, pagal Jūsų, Beata, receptą. Tačiau patarkite, kaip reikia kalakutą, obuolius ir bulves iškepti vienu metu,vienoje biutinėje orkaitėje, kad visi patiekalai karšti pasiektų stalą. Prašau patarkite, virtuvėje esu retas svečias, todėl man tai didžiulis iššūkis :)

Peržūrėti kitus komentarus ...

Rašyti komentarą