Sūrio tortas su karamele ir spragėsiais
Komentarų: 31
Gruodžio 15. 2023
Recepto iliustracija

Mano laidoje šį šeštadienį svečiavosi konditerė ir knygų autorė Liucina Rimgailė kartu su vyru renginių vedėju Tadu Rimgaila. Su jais ne tik smagiai pasikalbėjom, bet ir iš Liucinos išmokom iškepti neįtikėtinai skanų sūrio pyragą su karamele ir migdolais. Liucina yra iškepusi šimtus sūrio pyragų, parašiusi specialią knygą „20 tobulų sūrio pyragų” – tai tikriausiai nerasim Lietuvoje geresnės sūrio pyragų mokytojos nei ji. Tad jei labai mėgstat sūrio pyragus, bet dar neišdrįsote pabandyti patys išsikepti namie – šios savaitės laidoje rasite visus reikalingus patarimus ir paslaptis, kaip tai padaryti be didelio vargo.

Porcijos ikona
Porcijos
12 asm.
Ingredientai
Pagrindui:
Sūrio masei:
Gaminimas
  1. Gaminame pyrago pagrindą. Elektriniu smulkintuvu sumalame sausainius iki trupinių ir išlydome sviestą. Į smulkintus sausainius dar suberiame maltus migdolus ir darkart prasukame, kad viskas susimaišytų. Sausuosius ingredientus beriame į dubenį, užpilame lydytu sviestu ir išmaišome mentele.

  2. Pasiruošiame kepimo formą. Šiam tortui galima naudoti įvairaus skersmens formeles – nuo 20 iki 24 centimetrų. Tik žinokite, kad kuo mažesnis bus jūsų torto skersmuo, tuo aukštesnės formelės reikės, nes sūrio torto masė pakils aukščiau. Kepimo formos atsegamais kraštais dugną (taigi, iš vidaus) ištiesiame kepimo popieriumi, o iš išorės apdengiame ir apspaudžiame tolygiu folijos sluoksniu.

  3. Beriame drėgnus trupinius  į kepimo formelę ir pirštais ar kokios lygios stiklinės dugnu suspaudžiame tvirtą, tolygų pagrindą ir šonelius – suformuojame tarsi nedidelį bortelį. Paruoštą pagrindą dedame trumpam į šaldytuvą.

  4. Stambiai sukapotus migdolus (70 g) sumaišome su puse indelio karamelizuoto sutirštinto kremo. Kad geriau išsimaišytų, karamelę galima šiek tiek pašildyti. Gautą visą masę lygiu sluoksniu paskirstome ant sausainių pagrindo.

  5. Kitame erdviame dubenyje sumaišome kreminį sūrį su grietinėle, cukrumi, kiaušiniais, vanile ir žiupsniu druskos. Ten pat suberiame krakmolą. Viską maišome ne elektriniu plaktuvu, o rankine konditerine šluotele – kad neįplaktume pernelyg daug oro.

  6. Kitame dubenyje pasiruošiame dar migdolų ir karamelės masės – sumaišome likusią pusę karamelizuoto sutirštinto pieno su 100 g migdolų. Ant torto pagrindo pilame pusę sūrio torto masės. Šaukštais sudedame pusę karamelės ir riešutų masės suformuodami nedidelius „kąsnelius” ir paskirstydami tolygiai po pyrago plotį. Ant viršaus supilame likusią sūrio pyrago masę ir išdėliojame likusią karamelę.

  7. Kepimo formą statome į gilesnę orkaitės skardą. Į skardą įpilame ką tik užvirusio vandens tiek, kad truputį apsemtų kepimo formos dugną. Atsargiai viską nešame ir įstatome į orkaitę. Kepame 160 laipsnių orkaitėje apie 60-70 minučių. Kuo tortas aukštesnis, tuo ilgiau jam reikės kepti. Patikrinti, ar jau iškepė, galima lengvai pajudinus kepimo formą – jo vidurys nebeturėtų aktyviai raibuliuoti, nors truputėlis virpesio ir gali būti. Iškepusį sūrio pyragą pirmiausia atvėsiname iki kambario temperatūros, o tada perkeliame į šaldytuvą sutvirtėti pernakt.

  8. Puošiame sprangintais kukurūzais, jiems sulipti puikiausiai padės karamelė.

Komentarai
  • Miglė

    Kepkit su tepamu sureliu kaip parasyta ir viskas pavyks. Tik kepiau kiek ilgiau. Pavyko puikiai, skonis liuks. Popkornai labai papildo skonio ir graziai atrodo :)

  • Ramunė

    Sveiki. Kepiau su ricota ir riebe grietinėle, tai mums truputi per riebu. Ar gautųsi, jeigu pakeisčiau į liesą grietinėlę, arba riebios grietinėlės dėčiau mažiau?

Peržūrėti kitus komentarus ...

Rašyti komentarą