Spausdinti

Pestas yra žaliasis virtuvės išganymas. Jei turi pesto padažo – alkanas neliksi. Ant sumuštinio, į sriubą ar daržovių apkepą  tinka puikiausia, bet darniausiai susidainuoja su pasta. Makaronai, pestas ir kietojo sūrio drožlės ant viršaus – tikra sutartinė gomuriui ir pilvui ar tai būtų pietūs, ar vakarienė.Pestą galima pirkti, bet joks stiklainyje metams uždarytas padažas skonių ir aromatų palete neprilygs namuose maišytam, kvapų ir skonių kupinam, rupiam pestui. Kodėl rupiam? Nes visai nėra reikalo sudedamųjų dalių sutrinti iki tyrės, pakanka tik šiek tiek pamaigyti prieskonių grūstuvėje.

 

Naminis pesto padažas

0
komentarai
29
Porcijos
6 asm.

Reikės:

Saujos kedrinių pinijų (apie 40 g)
4–5 šakelių baziliko
2 česnako skiltelių
50–70 ml tyro alyvuogių aliejaus
saujos tarkuoto parmezano tipo sūrio
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Kedrines pinijas beriame į tuščią keptuvę ir labai atidžiai stebėdami, kad nesusiviltų, šiek tiek paskrudiname. Kol ima sklisti aromatas.

2

Į prieskonių grūstuvę (joje gaminti patogiausia, bet galima suktis ir kitaip – kapoti peiliu) metame česnaką ir gerai kelis kartus pasukame grūstuvėle. Jei lieka gabalėlių – visai nebaisu.

3

Į draugystę česnakui metame ir nuskabytus bazilikų lapelius – vėl sugrūdame.
Tada paskrudintų pinijų eilė. Beriame jas į grūstuvę ir lengvai patraiškome, kad tik išsiskirtų aromatingas riešutų aliejus.

Reklama
41011
4

Pilame alyvuogių aliejų, beriame sūrį, viską pamaišome šaukštu. Viskas.

Ingredientai
Patarimas

Jei valgote pestą su makaronais, juos išvirkite, nukoškite ir krėskite atgal į puodą, kuriame virė. Tada dėkite pestą, išmaišykite makaronus dviem šaukštais, kad tolygiai pasiskirstytų padažas. Dėkite į lėkštes. Parmezano ant viršaus nebūna per daug.

 

Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Turiu itališką „pesto genovese” receptą. Skonis – kaip Genujoje šviežiai padaryto pesto, kuti ten teko laimė valgyti.
    30 g pekorino sūrio;
    30 g parmezano sūrio;
    30 g kedrinių pinijų (sausai paskrudintų);
    50 g bazilikų lapelių (sausų);
    2 česnako skiltelių;
    tyro alyvuogių aliejaus pagal skonį: norite tirštesnio pesto – mažiau; norite skystesnio – daugiau.
    Į akmeninę grustuvę pirmiausiai dedame ir grūdame česnaką; paskui – bazilikus; paskui – pinijas; paskui – abu sūrius. Galiausiai aliejų.
    Originaliame recepte parašyta, kad reikia dėti druskos. Bet aš nededu, nes abu sūriai ganėtinai sūrūs.
    Laikome šaldytuve. Kiek galima išlaikyti – nežinau, nes dingsta per porą dienų 🙂
    Vieną kartą norėjome pasilengvinti gyvenimą ir panaudojome elektrinį „blenderį”. Skonis gal ir toks pats, bet tekstūra/konsistencija ne ta. Be to pradėjo juoduoti. Taip kad geriau daryti archaišku būdu.

  2. Tai va kam reikalinga tokia grustuve! Parduotuvej vis matau ir galvoju, ka joje grusti, kai yra blenderis. Tikrai dabar nusipirksiu ir panaudosiu pesto grusti. O kas ten per riesutai, Beata, gal galetumet parasyti angliskai ju vertima?

  3. Kitas italiskasis receptas su PESTO, butent ten ragautas:
    Atsizvelgiant i makaronu kieki imti kiausiniu (3 minimum) juos isplakti dubenyje katu su saldzia 15 pro grietinele, sukresti PESTO. I keptuveje jau sudetus makaronus kresti viska ir maisant kepti, kol viskas lengvai aptrauks makaronus (arba galima i skarda ir trumpam i orkaite) Man keptuveje labiau patinka, maisant labiau pasiskirsto
    SKANAUS

  4. Mielos tetos, PINIJOS – tai pušys augančios Italijoje ir importuotos į Lietuvą, o ne riešutai. Yra puiki muzika sukurta: The Pines of Rome, su multiplikacija žr. Youtube.

  5. kedro riesutus keiskite kepintomis migdolu drozlemis,ir dekite dziugo suriu super padazas gaunasi.su piene makaronais ir sauleje diovintais pomidorais

  6. kadangi gyvenu artimuju rytu salyje, kur daug visokiu zoliu maistiniu galima isigyti, bet pesto – ne, tai nusprendziau pameginti savo varianta – ne tik is baziliko. primaisiau visokiu kitu zolkyciu, kai kuriu nezinau ne pavadinimo. zinau tik, kad greta raudonojo baziliko dejau kalendros, citrinines melisos bei ridikeliu lapu. vietoj piniju (kedru) dejau sauja graikiniu svieziu riesutu (nekepinau), cesnako gal kokias 8 skilteles – nemazai ir pyliau ne per daug naturalaus alyvuogiu aliejaus, siek tiek druskos bei juoduju pipiru. suri naudojau namie tureta lietuviska Rokiskio Grand 24 men. islaikymo – puikus skonis! viska susmulkinau elektriniu mixeriu – gavosi vientisa, bet ne kosine mase – o skonis superinis! siulau daugiau paeksperimentuoti su skoniais! Lietuvoj tu zolyciu irgi visokiu esama…

Rašyti komentarą