Aš puikiai suprantu, kodėl šios salotos yra tokios populiarios. Jos išties nepakartojamos, o padažui tiesiog nėra lygių.
Jei norite šias salotas kuo nors papildyti, nebijokite, sunkaus nusikaltimo čia nebus. Cezario salotų policija tikrai neatvažiuos jūsų sulaikyti už tai, kad įpjaustėt papildomą pomidorą ar agurko gabalėlį.
O padažą rekomenduoju įsidėmėti ir įtraukti į dažniausiai gaminamų padažų repertuarą.
Fantastiškos Cezario salotos su minkštai virtu kiaušiniu ir sūrio skrebučiais
Salotoms:
Cezario padažui:
Gaminimas
Ruošiame duonos skrebučius:
Duoną supjaustykite dideliais kvadratais (duonos plutos nenupjaukite), apvoliokite juos dviejuose šaukštuose aliejaus, paskleiskite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir pašaukite į 190 °C laipsnių orkaitę, po 7 minučių apverskite juos ir dar paskrudinkite kelias minutes. Duonos gabalėliai turi sukietėti ir pageltonuoti. Traukite skrebučius iš orkaitės, užbarstykite tarkuoto parmezano ir pašaukite dar 5 minutėms į orkaitę, kad sūris apkeptų ir išdžiūtų. Skrebučiai paruošti, sandariame inde juos galite laikyti ir ilgiau.
Išvirkite kiaušinius:
Juos sudėkite į šaltą vandenį ir pastatykite virti. Kai vanduo pradės kunkuliuoti, sumažinkite ugnį ir leiskite lėtai pavirti 4 minutes. Tada kiaušinius išimkite, užpilkite šaltu vandeniu. Kai kiaušiniai atvės, atsargiai juos nulupkite. Pusiau perpjausite ir pasūdysite, kai reikės dėti į lėkštę.
Pasiruoškite padažą:
Česnakų smulkintuvu ar peiliu sutrinkite česnakus, kad pasidarytų košelė. Geriausiai ir greičiausiai padažą pasiruošite mažu maisto smulkinimo kombainu – tereikia supilti visas sudedamąsias dalis ir plakti kelias minutes. Jei tokio aparato neturite, į dubenėlį dėkite susmulkintus česnakus ir ančiuvius, užpilkite šaukštą aliejaus, šlakelį citrinų sulčių, tada šaukštu gerai viską pertrinkite, kad pasidarytų košelė. Tuomet dėkite garstyčias, Worcesterio padažą, dar citrinų sulčių, majonezo, grietinės, vandens ir parmezano sūrį, viską gerai išmaišykite. Druskos greičiausiai neprireiks, nes ančiuviai sūrūs.
Serviruojame:
Stambius romaninių salotų gabaliukus klokite į didelį dubenį, užpilkite padažo ir lengvais judesiais rankomis arba dideliais šaukštais salotų lapus suvilgykite padažu. Dėkite į mažesnį dubenį porciją salotų su padažu, pabarstykite skrebučiais ir ant viršaus patupdykite pusiau perpjautą kiaušinį.
Net seilė nutyso beskaitant ;]
Mane domina,kur yra pirkti anciuviu ir Dizono garstyciu?
Sakykit o be anciuviu gautusi tox pats skanus padazas?:) dekui!
labia gera ideja prie kiausinio, batona paskrudinau mikrobangeje, labia pagreitina procesa, padaza ilgiau maisiau.
noreciau padekoti uz fantastiska receptuka. Maniau bus kur kas sudetingesnis paruosimo budas, bet klydau, priesingai jis labai lengvas ir greitai pagaminamas. skonis neapsakomas! Aciu Beata!
O aš nežinau kas tos romaninės salotos. Gal jas galima keisti kitkios?
Ir dar klausimėlis – kiek maždaug salotų gaunasi iš tokių kiekių? Turėsiu svečių, taigi norėčiau neapsirikti 🙂
Vienos skaniausių salotų, kurias pastaruoju metu dariau. Beata, ačiū už receptą 🙂
Labai skanu…:) Pavyko!
O jei padažą pasigaminti anksčiau? Kažin ar galima jį dieną – kitą palaikyti šaldytuve? Kai reikia tik sudedi, užpili ir valgai pasigardžiuodamas 🙂
Siaip salotu gerbeja nesu, bet sios salotos man patiko, rekomenduoju 😉
Na tai jau tikrai, kad fantastiškos! Padažas nerealus! Apsiėjau ir be ančiuvių. O Beatos nuraminta, kad Cezario salotų policija neatvažiuos, jeigu įdėsiu kažko papildomai, tai salotas pasotinau vištiena ir pomidorais 🙂 Bėkit visi gamint, nes tikrai labai skanu!
pasaka!koks gardumelis!isbandziau ir as,tik neturejau grietines,tai puikiai gavosi ir su majonezu.
Oij komentaras turejo but prie kibinu:-)
O be Worcesterio padažo išeitų?
Gaminau su romanine, o kitą kartą – su iceberg salota, su pastarąja gardžiau, nes romaninė turėjo kokio tai kartumo. Į padažą dar cukraus įdėjau paragaudama, sušvelnina skonį, nes kai gaminau pirmą kartą be cukraus, padaže labai jautėsi acto skonis nuo garstyčių. Gardžios salotos, net vyras, kuris į tokias salotas kreivai žiūri, visą dubenį sunaikino:)
Neturejau romanines salotos tad dejau aisberga ,ziauriai skanu !!!Aciu BEATA !!!
Receptas neblogas , padaža keiciau gradacijas , nes pagal Beatą ( vos ne tiesiogine to zodzio prasme buvo neimanoma valgyti ;/ 🙂 sumazinau anciuvius ir vorcesteri , citrinos sultys ir ok buvo 🙂
2 punktas prasideda žodžiais „išvirkite kiaušinius”. tada… vėl virkite 4 min… :)tai turbūt tiesiog išimti kiaušinius?.. 🙂
Išbandytas receptas…super !!!
Originalus Cezario padazas visai ne toks:)
Ačiū už puikų Cezario padažo receptą, kiek kartų esu nusivylus rezultatų ir pagaliau išbandžiusi šį likau be galo patenkinta! Nuo šiol gaminsiu tik taip! Ir kiaušinių nereikia kaip rašo visur kitur, bei visi reikalingi produktai visada būna šaldytuve. Mano šeimos mėgstamiausios salotos, pagardintos šiuo padažu tiesiog tobulos. Nuoširdus ačiū Beatai už daugelį nuostabių patiekalų kurie taip paįvairina mūsų kasdienybę.
supper!man lb skanus sis padazas! tik vietoje kiausiniu dejau kepta vistos krutinele… bet su kiausiniais ir lb skanu 🙂 aciu Beata, puikus receptas!!!
supper!man lb skanus sis padazas! tik vietoje kiausiniu dejau kepta vistos krutinele… bet su kiausiniais ir lb skanu 🙂 aciu Beata, puikus receptas!!!
Nesitikėjau, bet toooks nerealus receptukas 🙂 ačiū, Beata! Manau, restorane šių salotų daugiau nebevalgysiu…
Beata,ar tiktu anciuviai marinuoti aliejuje su cili?namie kaip tik turiu praimta indeli ir visai nesinori pirkti nauju situ nesunaudojus…
Tikrai neblogas padažiukas. Ypač smagiai jaučiasi česnakas, o ir be ančiuvių užpilas prarastų savo žavesį. Rekomenduoju! 🙂
P. S. Beje, mano skoniui prie recepto dar būtina buvo pridėti porą kupinų šaukštelių cukraus pudros arba skysto medaus.
Padazas nuvyle. Toks labai lietuviskas- majonezinis. Visai nepanasus i tikraji cezario salotu padaza. Labai jauciasi garstycios ir citrinos sulciu per daug. Bandziau susvelninti apvirto kiausinio skystu tryniu ir ruduoju cukrumi. anciuviu visai nesijaucia, deciau ne 2 , o 4:)
Салат очень вкусный
Beskaitydama, prarijau liezuvi….seile nutyso lyg nezinau kur….
Padažas vertas 100 balų!!
Cezario salotos (Caesar salad). Kcal – 690 !!! – viena prašmatni didelė porcija. (Viršuje esančioje nuotraukoje ši porcija yra 27 cm diametro salotinėje!)
Salotoms:
1 česnako skiltelės salotinės ištrynimui,
50 g romėniškų salotų,
20 g parmidžano sūrio,
40 g itališkos čiabatos duonos skrudukams (krutonams),
10 g alyvų aliejaus krutonų skrudinimui,
1 česnako skiltelės aliejaus aromatizavimui.
Salotų užpilui:
30 g alyvų aliejaus,
10 g minkštai virto kiaušinio trynio,
5 g citrinos sulčių,
3 g vorčesteršyro padažo (Worcestershire sauce)
Salotų lapus atidžiai nuplaukite, kruopščiai nusausinkite ir atvirai padėkite į šaldytuvą, kol paruošite kitus ingredientus. Per tą laiką nuo salotlapių išgaruos drėgmės likučiai, salotų lapai taps stangresniais, traškesniais, ant jų geriau pasiskirstys ir laikysis užpilas. Romėniškos salotos yra labai lengvos, bet vienai porcijai imkite 60g salotlapių, nes 10g išsimes kaip atliekos.
Paruoškite itališkos čiabatos duonos skrebučius – krutonus. Nuo jos plutų nupjaustyti nereikia, nes ji, nors ir traški, bet minkšta (ypatingai geri krutonai gaunami iš armėniškos matnakašo duonos), duonelę supjaustykite 1,5×1,5 cm dydžio kubeliais, nors man, kaip ir Cezariui Kardini, skanesniais yra didesni kubeliai.
Čiabatos skrudukams galioja griežta taisyklė: jokiu būdu negalima krutonų pasiruošti iš anksto, nes jie suragėja, tampa nesukramtomais, praranda skonį ir, svarbiausia, savo aromatą. Jei reikia gaminti nedaug porcijų, duonos kubelius galima paskrudinti keptuvėje: šlakelį alyvų aliejaus aromatizuokite česnako skiltele, česnaką išimkite ir apskrudinkite duoną. Skrudukai turi gautis minkšti viduje, bet su lengva traškia plutele. Jokiu būdu neskrudinkite skrudukų fritiūrinėse, – krutonai prisigeria per daug aliejaus, tampa kietais, nebeįkandamais. Profesionalus virėjas niekada neturi pasiruošęs iš anksto krutonų, nes žino, kad tai yra nevykėlių tinginių išmislas.
Ruošiant daugiau salotų porcijų, skrudukus galima paskrudinti orkaitėje arba konvekcinėje krosnyje: čiabatos kubelius išdėliokite ant skardos, apšlakstykite česnakėliu aromatizuotu alyvų aliejumi (geras virtuvės šefas visada turi česnakėliu aromatizuoto aliejaus: sudėkite į aliejaus butelius kelias smulkiai supjaustytas česnakų skilteles ir porą dienų palaikykite) ir kepkite 180 laipsnių karštyje ne daugiau 10 minučių, kol gražiai parus, nepamirškite kelis kartus pavartyti.
Paskui specialiu arba bent paprastu peiliu pridrožkite parmidžano sūrio drožlių, bet jokiu būdu netarkuokite trintuve: šis „gudrus“ būdas yra sugalvotas tam, kad brangų parmidžano sūrį būtų galima pakeisti kitu, – prastesnės kokybės, pigesniu, netinkamu fermentiniu sūriu.
Salotinę arba didesnę lėkštę ištrinkite česnako skiltele, gabalėliais suplėšykite romėniškų salotų lapus, sukraukite juos salotinėn kalvele. Alyvų aliejų šluotele suplakite su minkštai virto kiaušinio skystu tryniu (baltymas į šias salotas nededamas), citrinos sultimis ir vorčesteršyro padažu kaip nurodyta receptūroje. Kai kurie virėjai, paragavę šio padažo, nusprendžia, kad tai yra garstyčių padažas, deja, tai įrodo tik jų žemą profesinį pasiruošimą, neišvystytus skoninius jutiklius.
Apšlakstykite salotas paruoštu užpilu, viršuje gražiai išdėliokite krutonus ir parmidžano drožles. Viskas. Nieko daugiau, bet kuo greičiau patiekite stalan…
Jei kam knietėte knieti „Cezarį“ patiekti su stirnos kepenimis aksominiame padaže, ant grotelių kepta sepija, vyne troškintomis gaidžių skiauterėlėmis, svieste keptomis ėriuko kiaušidėmis, prašau, kodėl ne, patiekite, bet tik atskirai, o dar geriau atskirose lėkštėse.
Restoranų, kavinių valgiaraščiuose rašykite:
• Cezario salotos ir ant grotelių keptas omaras,
• Cezario salotos ir kriaušėje kepta putpelytė,
• Cezario salotos ir ant iešmelių kepta vištienos filė,
• Cezario salotos ir virš žarijų kepta kalakutienos filė,
• Cezario salotos ir kepta karšta traški jautiena,
• Cezario salotos ir vyne troškinti triušienos suktinukai,
Gaminau per šventes, tiesiog tobulas padažo receptas, labai skanu 🙂
o butų galima rasti romaninių salotų ,parmezano,ančiuvių,dižino garstyčių,vorčesterio maximoj bazėj ? 🙂
Tobulas skonis, tobulas receptas, tobula Beata 🙂
Labai susigundžiau padažo receptu, norėčiau išbandyti, tik iškilo klausimas, ar galima padarytą padažą laikyti šaldytuve ar būtina sunaudoti iškart? Jei galima, tai kiek dienų?
Sveiki, Beata. Labai ilgai ieškojau skanaus „Cezario” salotų recepto. Turbūt visi, kas bandė jas gaminti ir ne tik, žino, kad salotų esmę sudaro padažas. Aš ilgai kankinuos ieškodama to labiausiojo, to geriausiojo salotų recepto, kur „kai norisi kažko skanaus, greito, bet ne paprasto” tik paukšt, imi ir pasidarai skanių skanutėlių „Cezario” salotų. Todėl šiandien išbandžiau šį receptą, nes iki šiol vis dar neradau to tikrojo. Viską dariau, kaip nurodyta ir nors atrodo gražiai ir mano lėkštėje, tačiau skonis, nea, ne tas, nors tu ką… Kaip gaila. Salotų padažas, sakyčiau, labai stiprus, toks sūriai (nors papildomai druskos net nedėjau) rūgščiaaštris, oj kaip gaila… Nes taip jau buvau nusiteikusi skaniai sukrimsti, o teko tiesiog šiaip sučiaumot iš reikalo. Beata, sakykit, gal dar kokių „Cezario”, ar tiesiog prie salotų ir skrebučių (jau su papildomais pagardais, kurie ne esmė, ką pasirinksi – keptą vištieną ar skrudintą lašišą) derinio kokį skanų padažą žinote? Ačiū už atsakymą.
laba diena, miela Beata 🙂
labai dažnai gaminu šias jūsù salotas vakarienei – mano vyras jas dievina. tiesa, visada gaminu atksirose lėkštėse, o padažà patiekiu atskirai. šįkart planuoju daryti šias salotas 11ai žmoniù, todėl kreipiuosi į jus patarimo – kaip jas patiekti? noriu kad atrodytù estetiškai, bet sumaišius atrodys negražiai.. galvojau sluoksniuoti.. gal turite kitokiù idėjù?
Tikrai nuostabios salotos! 🙂 O tas padaziukas Beje, mes taip pat pasigardinom vistiena ir pomidoriukais
O gal kazkam teko LT matyti isigyti anciuviu pastos ?
Ačiū. Puikios salotas, mes tik pridėjom vištienos keptos. Bet šiaip gaminsim ir gaminsim.