Sbrisolona – itališkas paprastas pyragas, kepamas vos iš kelių ingredientų. Kilęs iš Lombardijos regiono, Mantuvos miesto, įsikūrusio netoli Gardos ežero. Žodis „sbrisolona” reiškia „sutrupinti ir perskelti pusiau”. Ir jeigu kepsite didesnėje plokščioje formoje, jo pjauti tikrai nereikės, o tik sulaužyti rankomis. Labai skanu mėgautis su juoda kava ir būriu draugų prie stalo, piknikaujant, bendraujant…
Sbrisolona – itališkas sausainis, apsimetantis pyragu
Reikės:
Gaminimas
Išimkite sviestą iš šaldytuvo, kad sušiltų ir būtų kambario temperatūros. Išklokite kvadratinę ar kitokią didesnę kepimo formą kepimo popieriumi.
Atidėkite gerą saują migdolų, o kitus sumalkite maisto kombainu. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, maltus migdolus, cukrų, druską, apelsino žievelę bei anyžiaus sėklas.
Sviestą ir kiaušinio trynius rankomis įminkykite į miltų masę. Neišsigąskite, masė pradės beveik lipti į krūvą, bet nebus visiškai vientisa. Suberkite trupinių masę į skardą ir išlyginkite. Paberkite atidėtus migdolus ant viršaus.
Įkaitinkite orkaitę iki 190°C. Kepkite vidurinėje lentynoje apie 30-35 minutes. Jeigu dar neparudavo, perkelkite į viršutinę lentyną ir kepkite 10 minučių. Leiskite atvėsti. Galite apibarstyti cukraus pudra. Laikysis pyragas-sausainis gerai ir ilgai, jei suvyniosite į kepimo popierių.
Susigundžiau, reiks mėgint kepti, ryt sodan pasiimsiu, pavėsinėj su kavyte ir mamos draugija manau bus pats tas 😉
Bet kodel tieeeeeeeek daug sviesto:(? Ar lb nukentetu kepinio skonis/isvaizda,jei deciau maziau sviesto?
tai kad visai normaliai čia to sviesto 🙂 gi sausainis, ne pyragėlis 🙂
Ką galima vietoj sviesto? Aš jo išvis nemėgstu.. 🙁
Pyragas labai skanus, mūsų šeimai jis labai patinka- dažnokai jį kepu, ypač vasarą kai norisi ko nors greito, bet skanaus, kai norisi su šeima ar draugais pasėdėti lauke, terasoje ar išvykoje į gamtą…
Na o be sviesto arba su sviesto pakaitalu bus visiškai ne tas skonis!
Tai bus tiesiog jau visiškai kitas pyragas!
Na o šiaip jau tai senas tradicinis Italijos Lombardijos regiono, Mantuvos miesto Sbrisolona pyragas yra toks:
200 gr. flour
200 gr. corn meal
200 gr. almonds
200 gr. sugar
1 lemon
2 egg-yolks
100 gr. lard
100 gr. butter
Kepiau. Vadovavausi daugiau Natali versija. Vietoj aviziniu miltu dejau kavamale maltas kukuruzu kruopas (pyrage tad jautesi skanus ju traskumas), cukraus dejau maziau, sviesto 200 gr, citrinos ir kt.priedu nedejau. Viska sumaliau kombainu, tik kiausiniu trynius iminkiau rankom. Labai norejos ir baltymus ideti (kazin gal tiktu? Nemegstu ju palikineti). Tesla sulipo i kamuoliuka, tad i forma teko paplojant paslegti:). Ir kagi – neliko po valandos…teks vel kepti:). Gerai, kad cia to darbo – 5 min. Aciu labai uz recepta.