Kai vasarą uždera cukinijos, ką iš jų pagaminti prisigalvojam kiekvienas. Ši daržovė kepiniuose – ne naujiena, su ja kepiniai išeina minkštesni, sunkesni, ilgiau išlieka drėgni.
Kartą nutariau į vaikų mėgstamą pyragą įdėti tarkuotų cukinijų. Pavyko daug geriau nei tikėjausi. Mūsų operatorius Aidas kitą dieną po laidos tokį cukinijų keksą išsikepė namuose. Daržoves į pyragus!
Kakavinis cukinijų keksas
Ingredientai
Glaistui
Gaminimas
Cukiniją sutarkuojame šiaudeliais ar burokine tarka. Pabarstome druska, kad išsiskirtų sultys. Jų nenusunkiame.
Į dubenį su cukinijomis įmušame kiaušinius, suberiame cukrų ir įtarkuojame bananą. Šakute ar šaukštu lengvai paplakame.
Supilame aliejų ir jogurtą. Sumaišome.
Kitame dubenyje sumaišome miltus, kakavą ir maltus lazdynų riešutus. Suberiame kepimo miltelius ir sumaišome.
Miltų mišinį suberiame į dubenį su cukinijomis. Sumaišome, bet per daug nemakaluojame – svarbu, kad neliktų sausų ingredientų.
Supilame į mėgstamą formą, išklotą kepimo popieriumi. Kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.
Gaminame glaistą. Virš garų vonelės ištirpiname šokoladą, nukeliame nuo ugnies ir nuolat maišydami dedame po šaukštą grietinės, kol sudėsime ją visą.
Visiškai atvėsusį keksą apliejame glaistu ir papuošiame uogomis bei mėtų lapeliais.
Miela Beata, kai rašote orkaitės temperatūra, tai turite omeny be fan’o ar su ? Labai skanus keksas, bet kepiau apie 190 min su fanu ir gal šiek tiek pritrūko kelių minučių, bet dažniausiai gaunasi sausi kepiniai. Ir ką darau me taip ,kad išėmus iš orkaitės ir palikus skardoje kepiniai „sukrenta”?
Ar galima vietoj aliejaus naudoti sviestą?
Cukiniju metas, receptas kaip tik laiku- pagalvojau as siandien:) Sumazinau cukru iki 75 gr, alieju iki 45 gr. Visa kita kaip autore liepe:) Likus 20 min iki kepimo pabaigos man pasirode, kad pyragas atrodo per daug iskepes. Virsus pasidenge pluta, net skilo per viduri, graziai „pasipute”, todel sumazinau tempertura iki 190C. Rezultatas labai geras! Subalansuotai saldus, dregnas, net toks sveikuoliskas sakyciau. truputi cukinijos, truputi riesutai ant dantu spragsi, kakava viska sujungia, net prie pusryciu kavos tinka. Suvalgiau dvi riekeles. Jei norisi kaip sventinio deserto sakyciau reiketu deti daugiau cukraus nei as dejau ir kita karta temperturos nemazinsiu, nes vidus gavosi ant ribos slapias:) Aciu, Beata, kaip visada labai labai geri nauji receptai tinkamiausiu laiku!
Keksas lb skanus,bet glajus šokoladas su grietine visai neskanu geriau kad sustingtu,o nebutu skysta.
kiek laiko kepama?
kepiau kokį 7 kartą (visada sumažinu cukrų pusiau ir dedu tik pilno grūdo miltus), visus kartus – TOBULAS!!! be jokių glajų 🙂 o per Kalėdas tapo puikiu tortu su šokoladiniais ir karameliniais glajais 🙂 trečion dienon buvo dieviškas…
Gardus keksas, įdomi tekstūra, o ypač nustebino kremas. Labai skanu.