Spausdinti

Mano laidoje šį šeštadienį svečiavosi konditerė ir knygų autorė Liucina Rimgailė kartu su vyru renginių vedėju Tadu Rimgaila. Su jais ne tik smagiai pasikalbėjom, bet ir iš Liucinos išmokom iškepti neįtikėtinai skanų sūrio pyragą su karamele ir migdolais. Liucina yra iškepusi šimtus sūrio pyragų, parašiusi specialią knygą „20 tobulų sūrio pyragų” – tai tikriausiai nerasim Lietuvoje geresnės sūrio pyragų mokytojos nei ji. Tad jei labai mėgstat sūrio pyragus, bet dar neišdrįsote pabandyti patys išsikepti namie – šios savaitės laidoje rasite visus reikalingus patarimus ir paslaptis, kaip tai padaryti be didelio vargo.

Sūrio tortas su karamele ir spragėsiais

3
komentarai
31
Reklama
41010
Porcijos
12 asm.

Pagrindui:

160 g arbatinių sausainių
70 g sviesto
50 g maltų migdolų
Pusės indelio karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno
70 g stambiai kapotų skrudintų migdolų

Sūrio masei:

750 g kreminio sūrio
340 g plakamosios grietinėlės
5 kiaušinių
150 g cukraus
2 šaukštelių vanilės miltelių
Druskos
45 g kukurūzų krakmolo
Pusės indelio karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno
100 g stambiai kapotų skrudintų migdolų
Sūrių spragėsių, karamelės papuošimui
Kaip gaminti?
Reklama
38285
Reklama
41010

Gaminimas

1

Gaminame pyrago pagrindą. Elektriniu smulkintuvu sumalame sausainius iki trupinių ir išlydome sviestą. Į smulkintus sausainius dar suberiame maltus migdolus ir darkart prasukame, kad viskas susimaišytų. Sausuosius ingredientus beriame į dubenį, užpilame lydytu sviestu ir išmaišome mentele.

2

Pasiruošiame kepimo formą. Šiam tortui galima naudoti įvairaus skersmens formeles – nuo 20 iki 24 centimetrų. Tik žinokite, kad kuo mažesnis bus jūsų torto skersmuo, tuo aukštesnės formelės reikės, nes sūrio torto masė pakils aukščiau. Kepimo formos atsegamais kraštais dugną (taigi, iš vidaus) ištiesiame kepimo popieriumi, o iš išorės apdengiame ir apspaudžiame tolygiu folijos sluoksniu.

3

Beriame drėgnus trupinius  į kepimo formelę ir pirštais ar kokios lygios stiklinės dugnu suspaudžiame tvirtą, tolygų pagrindą ir šonelius – suformuojame tarsi nedidelį bortelį. Paruoštą pagrindą dedame trumpam į šaldytuvą.

Reklama
41011
4

Stambiai sukapotus migdolus (70 g) sumaišome su puse indelio karamelizuoto sutirštinto kremo. Kad geriau išsimaišytų, karamelę galima šiek tiek pašildyti. Gautą visą masę lygiu sluoksniu paskirstome ant sausainių pagrindo.

5

Kitame erdviame dubenyje sumaišome kreminį sūrį su grietinėle, cukrumi, kiaušiniais, vanile ir žiupsniu druskos. Ten pat suberiame krakmolą. Viską maišome ne elektriniu plaktuvu, o rankine konditerine šluotele – kad neįplaktume pernelyg daug oro.

6

Kitame dubenyje pasiruošiame dar migdolų ir karamelės masės – sumaišome likusią pusę karamelizuoto sutirštinto pieno su 100 g migdolų. Ant torto pagrindo pilame pusę sūrio torto masės. Šaukštais sudedame pusę karamelės ir riešutų masės suformuodami nedidelius „kąsnelius” ir paskirstydami tolygiai po pyrago plotį. Ant viršaus supilame likusią sūrio pyrago masę ir išdėliojame likusią karamelę.

7

Kepimo formą statome į gilesnę orkaitės skardą. Į skardą įpilame ką tik užvirusio vandens tiek, kad truputį apsemtų kepimo formos dugną. Atsargiai viską nešame ir įstatome į orkaitę. Kepame 160 laipsnių orkaitėje apie 60-70 minučių. Kuo tortas aukštesnis, tuo ilgiau jam reikės kepti. Patikrinti, ar jau iškepė, galima lengvai pajudinus kepimo formą – jo vidurys nebeturėtų aktyviai raibuliuoti, nors truputėlis virpesio ir gali būti. Iškepusį sūrio pyragą pirmiausia atvėsiname iki kambario temperatūros, o tada perkeliame į šaldytuvą sutvirtėti pernakt.

8

Puošiame sprangintais kukurūzais, jiems sulipti puikiausiai padės karamelė.

Ingredientai
Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Sveiki, nelabai suprantama ši dalis: „Kepimo formos atsegamais kraštais dugną (taigi, iš vidaus) ištiesiame kepimo popieriumi, o iš išorės apdengiame ir apspaudžiame tolygiu folijos sluoksniu.”

  2. Sveiki. Naudojau maskarponę ir ricotos sūrį lygiom dalim. Visa kita pagal receptą. Sūrio sluoksnis nesustingo. Kodėl? Ką galima įdėt papildomai, kad sustingtų tikrai?

  3. Jei naudoti tik maskarponę, ar krakmolo dėti tiek kiek nurodyta recepte ?
    Ar geriau naudoti „Philadelphia” ?
    Kokią karamelę naudojote? Ar rududu tinka?

    Ačiū ☺️

  4. Sveiki, kepiau šį pyragą šventėm, naudojau viską pagal receptą tik vietoj kreminio sūrio dėjau maskarponės sūrį 500 ir ricotos sūrį 200 g. Gavosi skystas ir nesustingo. Ar tikrai reikia pilti grietinėlės?

  5. Sveiki, bandau kepti, bet labai netolygiai iškilo ir suskeldėjo… kodel taip galėjo nutikti? Kepiau 150 temperatūroje su garų funkcija

  6. O man iškilo gražiai, bet išėmus iš orkaitės viskas sukrito. Visi pyragai man sukrenta, nežinau ką ne taip darau

  7. Sveiki, ar galima naudoti maskarponės sūrį? Kiek matau iš komentarų, daug kam su maskarpone nesigavo, bet gal čia ne sūryje problema..

    • manau su maskarpone truptui per riebu aš daryčiau kaip nurodyta recepte su cream cheese, Liucina sake kad tinka ir ne butinai žinomo brando…as su amforos dariau ir puikiai pavyko

  8. Sveiki. Kepiau su ricota ir riebe grietinėle, tai mums truputi per riebu. Ar gautųsi, jeigu pakeisčiau į liesą grietinėlę, arba riebios grietinėlės dėčiau mažiau?

  9. Kepkit su tepamu sureliu kaip parasyta ir viskas pavyks. Tik kepiau kiek ilgiau. Pavyko puikiai, skonis liuks. Popkornai labai papildo skonio ir graziai atrodo 🙂

Rašyti komentarą