Paprastai šnekant, tai šitas pyragas yra elementarus cheesecake arba sūrio/varškės pyragas, kurio variantų yra įvairių įvairiausių su visokio plauko ingredientais: mascarpone, philadelphia, rikotta ir t.t., skiriasi riebumai, klampumai, ar reikia kepti, ar šaldyti ir panašiai…. Aš esu dariusi visokius, tik štai, su tikra lietuviška varške neteko… Nes man kažkodėl lietuviška varškė prašosi būti paversta į varškės apkepą, o ne kažkokį išmislą cheesecake... Pyragas iš rikotos išsiskiria savo lengvumu visomis prasmėmis. Jis labai švelnus, purus ir neriebus.
Pyragą valgyti galite karštą arba šaltą, arba galite iš viso nevalgyti ir padovanoti kaimynui,
Rikotos ir persikų pyragas
Reikės:
Gaminimas
Pradėsime nuo pyrago pado. Sausainius sutrupiname, geriausiai tai padaryt padės kavamalė ar virtuvinis kombainas, bet jei mėgstate aktyvų gyvenimo būdą, galite pasidarbuoti kočėlu. Sausainius sudėkite į plastikinį maišelį, suvyniokite jį į rankšluostį ir gerai pasidarbuokite senu geru kočėlu, išmuškite visą gyvastį iš tų sausainių, kad liktų tik trupiniai.
Sviestą ištirpinkite. Trupinius ir sviestą sumaišykite, jie neturėtų pavirsti į košę, tik sudrėkinti trupinius, kad jie pradėtų lipti vienas prie kito. Jei sausainiai ypač saldūs, tai imkite pusę sausainių ir pusę paprastų džiūvėsėlių, nes pernelyg saldu – neskanu. Aš labai myliu cinamoną ir protingi žmonės sako, kad cinamonas greitina medžiagų apykaitą, o ir šiaip yra naudingas, taigi, visada į trupinius įberiu šaukštelį cinamono.
Trupiniais išklokite torto formos dugną (torto forma turi būti su išimamu dugnu!). Padėkite į šaldytuvą bent 10- 20 minučių, kad nusiramintų
Atskirkite trynį nuo baltymų. Trynius ištrinkite su cukrumi iki baltumo.
Smulkia tarka nutarkuokite citrinų žieveles, bet tik viršutinį geltoną odos sluoksnį, baltąją odos dalį palikite ramybėj, nes ji karti ir niekaip nepasitarnauja pyrago labui… (Citriną gerai nuplaukite karštu vandeniu, jos neretai būna apipurkštos plonu vaško sluoksniu, nenorite juk valgyt vaškuoto pyrago???). Citrinos žievelę ir išspaustas sultis supilkite į kiaušinių masę kartu su rikota. Viską gerai išmaišykite.
Išplakite baltymus. Juos plakti geriausiai elektriniu mikseriu, nes ranka plakti reikės ilgai ir nuobodžiai, bet vėlgi, kodėl gi virtuvėje nepasportavus????
Į rikotos masę labai atsargiai ir palaipsniui įmaišykite išplaktus baltymus. Gal netgi pasakyčiau – ne įmaišykite, o įlankstykite. Nebijokite, iš tešlos nieko išlankstyti nereikės, tik labai atsargiai ir palaipsniui baltymus inkorporuoti į tešlą. Patogiausia tai atlikti ne kokiu šaukštu, o paprasčiausia mentele, kuria vartot blynus.
Ir viskas! Dabar rikotos masę užpilat ant trupinių pado ir į visą šitą grožį įdedat supjaustytas persikų puseles. Bet primygtinai negrūskite tų persikų į dugną, jei reikės, jie patys nusės…
Dabar einate tvarkyti visos tos betvarkės, kurią padarėt virtuvėje, o pyragas kaitinasi orkaitėje apie 45 minutes 180 laipsnių karštyje.
Labas,
labai norisi isbandyti si recepta, tai idomu ar galima naudoti miltus vietoj krakmolo?
Labas,
labai norisi isbandyti si recepta, tai idomu ar galima naudoti miltus vietoj krakmolo?
Labas Beata,
Nesu gaminusi surio pyrago. Bet apie krakmola niekas neparasyta. Ji deti i surio mase turbut?
Aciu uz toki gera, bet paprasta recepta!! 🙂 pyragas gavosi tikrai labai skanus, purus. Kepiau ji draugiu susibegimui ir visos liko suzavetos 🙂 Tikrai kepsiu dar.
Ka tik pašoviau pyragą į orkaitę:) Duok Dieve kad tik gautųsi:) Rytoj dukrytei 5 metukai, nešime į darželį, labai tikiuosi pavyks ir bus skanu:)
Kaip tik kazka panasaus norejau padaryti vyro gimtadienio proga;) norejau paklausti ar su maskarpones suriu gautusi padaryti?:)
Labai gardus, siandien dariau, tai jau puses ir nebera 🙂 kita karta tik siek tiek pasmulkinsiu persiku puseles 🙂 aciu uz recepta 😉
Labai skanus ir pavykes pyragiukas,isvaizda verta geriausios vietos vitrinoje 🙂 aciu uz dar viena gera recepta!
Aha, tikrai išvaizda šio pyrago gaunasi labai graži. Pasinaudodama vienos komentatorės pasiūlymų, persikus supjaustyti smulkiau, iš persikų padariau gėlę per visą pyragą. Atrodė įspūdingai. Skonis irgi geras. Tik aš kažkodėl tikėjausi tokio sausesnio, o čia jis toks drėgnas ir valgant veliasi burnoje, bet svarbiausia, skaniai 🙂
Ką tik įdėjau į orkaitę… Lauksim rezultato 🙂
As katik idejau i orkaite,ir tik dabar prisiminiau kad krakmolo neidejau,nezinau kaip gausis,gal nieko tokio neatsitiks
Kur ir kada dedamas krakmolas??
Ideti 2 citrinos sulcius ir zieveles? Ne per rugstus?
Nusprendziau ir as pabndyti issikepti si pyraga:) esu jau ”n” beatos receptu isbandziusi ir nusivyliau pokolkas tik vienu. Norejau paklausti koks skirtumas tarp krakmolo ir miltu, nes sakote,kad agalima naudoti ir ta ir ta? Dar galvoju ar butu galima ideti migdolu miltu vietoj krakmolo ar paprastu miltu? Nes juos naudoju beveik visuose savo kepiniuose…Manau reikalo tikrai nesugadintu? Labai lauksiu jusu atsakymo.
O kokio skersmens pyrago forma rekomenduotumet siam receptui? As mazai dar kepus pyragu tai svarbu ir smulkmenos ir nesinori kad kepinys butu plonytis, zemas ir atrodytu kaip nepilnai iskepes.Aciu uz atsakyma.
Labu, ugi dariau dariau, pašoviau ir žiūrau neydėjau baltymų :/// a blogai labai? 🙂
O cia man tik vienai iskilo klausimas kaip isgauti balta mase sumaisius tryni su cukrumi? Tryniau ir saukstu ir mikseriu. Kaip geltona taip geltona 🙂
Atrodo skanus receptas, bet noriu paklausti jei vietoj persikų dėčiau šaldytas avietes ar braskes, nebūtų blogai? Nesugadintu konsistencijos tirpstancios uogos? Nebus per rūgštu?