Rikotos ir persikų pyragas
Komentarų: 34
Vasario 12. 2008
Recepto iliustracija

Paprastai šnekant, tai šitas pyragas yra elementarus cheesecake arba sūrio/varškės pyragas, kurio variantų yra įvairių įvairiausių su visokio plauko ingredientais: mascarpone, philadelphia, rikotta ir t.t., skiriasi riebumai, klampumai, ar reikia kepti, ar šaldyti ir panašiai…. Aš esu dariusi visokius, tik štai, su tikra lietuviška varške neteko… Nes man kažkodėl lietuviška varškė prašosi būti paversta į varškės apkepą, o ne kažkokį išmislą cheesecake... Pyragas iš rikotos išsiskiria savo lengvumu visomis prasmėmis. Jis labai švelnus, purus ir neriebus.
Pyragą valgyti galite karštą arba šaltą, arba galite iš viso nevalgyti ir padovanoti kaimynui,

Porcijos ikona
Porcijos
8 asm.
Ingredientai
Reikės:
Gaminimas
  1. Pradėsime nuo pyrago pado. Sausainius sutrupiname, geriausiai tai padaryt padės kavamalė ar virtuvinis kombainas, bet jei mėgstate aktyvų gyvenimo būdą, galite pasidarbuoti kočėlu. Sausainius sudėkite į plastikinį maišelį, suvyniokite jį į rankšluostį ir gerai pasidarbuokite senu geru kočėlu, išmuškite visą gyvastį iš tų sausainių, kad liktų tik trupiniai.

  2. Sviestą ištirpinkite. Trupinius ir sviestą sumaišykite, jie neturėtų pavirsti į košę, tik sudrėkinti trupinius, kad jie pradėtų lipti vienas prie kito. Jei sausainiai ypač saldūs, tai imkite pusę sausainių ir pusę paprastų džiūvėsėlių, nes pernelyg saldu – neskanu. Aš labai myliu cinamoną ir protingi žmonės sako, kad cinamonas greitina medžiagų apykaitą, o ir šiaip yra naudingas, taigi, visada į trupinius įberiu šaukštelį cinamono.

  3. Trupiniais išklokite torto formos dugną (torto forma turi būti su išimamu dugnu!). Padėkite į šaldytuvą bent 10- 20 minučių, kad nusiramintų

  4. Atskirkite trynį nuo baltymų. Trynius ištrinkite su cukrumi iki baltumo.

  5. Smulkia tarka nutarkuokite citrinų žieveles, bet tik viršutinį geltoną odos sluoksnį, baltąją odos dalį palikite ramybėj, nes ji karti ir niekaip nepasitarnauja pyrago labui… (Citriną gerai nuplaukite karštu vandeniu, jos neretai būna apipurkštos plonu vaško sluoksniu, nenorite juk valgyt vaškuoto pyrago???). Citrinos žievelę ir išspaustas sultis supilkite į kiaušinių masę kartu su rikota. Viską gerai išmaišykite.

  6. Išplakite baltymus. Juos plakti geriausiai elektriniu mikseriu, nes ranka plakti reikės ilgai ir nuobodžiai, bet vėlgi, kodėl gi virtuvėje nepasportavus????

  7. Į rikotos masę labai atsargiai ir palaipsniui įmaišykite išplaktus baltymus. Gal netgi pasakyčiau – ne įmaišykite, o įlankstykite. Nebijokite, iš tešlos nieko išlankstyti nereikės, tik labai atsargiai ir palaipsniui baltymus inkorporuoti į tešlą. Patogiausia tai atlikti ne kokiu šaukštu, o paprasčiausia mentele, kuria vartot blynus.

  8. Ir viskas! Dabar rikotos masę užpilat ant trupinių pado ir į visą šitą grožį įdedat supjaustytas persikų puseles. Bet primygtinai negrūskite tų persikų į dugną, jei reikės, jie patys nusės…

  9. Dabar einate tvarkyti visos tos betvarkės, kurią padarėt virtuvėje, o pyragas kaitinasi orkaitėje apie 45 minutes 180 laipsnių karštyje.

Komentarai
  • Kotryna

    Atrodo skanus receptas, bet noriu paklausti jei vietoj persikų dėčiau šaldytas avietes ar braskes, nebūtų blogai? Nesugadintu konsistencijos tirpstancios uogos? Nebus per rūgštu?

  • Vaida

    O cia man tik vienai iskilo klausimas kaip isgauti balta mase sumaisius tryni su cukrumi? Tryniau ir saukstu ir mikseriu. Kaip geltona taip geltona :)

Peržūrėti kitus komentarus ...

Rašyti komentarą