Spausdinti

Tortas „Medutis“ tikrai pretenduoja tapti vienu populiariausių Lietuvoje. Ir jei nesatę kepę patys, tai bent ragavę – tikrai. O čia receptas iš laidos, kurioje savo fiminį „Medutį“ iškepė mieloji šiltoji Dalia Belickaitė kartu su nuostabiąja savo mamyte Ramune. Belickų šeimos „Medutis“ yra tobulas.

Šį receptą Ramunė turi nuo 1988 metų, jį jai perdavė teta ir, kaip sakė, šventai kartojamas, nekeičiamas gaminamas svarbioms šeimos šventėms. Tobulas, ir taškas! Tai štai jums didelė dovana – receptas, kurį Ramunė užsirašė į studijų knygutę ir saugojo. Tokie receptai nesimėto!

Belickų šeimos tortas „Medutis”

0
komentarai
0
Porcijos
10 asm.

Tešlai:

200 g sviesto
2 stiklinių (400 g) cukraus
150–180 g (3 šaukštų) natūralaus medaus
900 g miltų
3–4 kiaušinių (priklausomai nuo kiaušinių dydžio)
2–3 šaukštelių sodos
5–10 ml acto

Kremui:

1,5 kg grietinės (40 proc. rieb.)
1 stiklinės (200 g) cukraus
1 citrinos sulčių

Lakštams sudrėkinti:

50–70 ml romo arba brendžio (skiesto vandeniu)

Papuošti:

Trupinių (likusių nuo lakštų)
Šokolado
50 ml pieno
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

Gaminame tešlą:

1

Sviestą su cukrumi ir medumi tirpiname dubenyje, padėtame virš puodo su verdančiu vandeniu (kitaip tariant, garų vonelėje). Maišome, kol sviestas, cukrus ir medus ištirps ir susimaišys.

2

Perpilame šiltą masę į didelį dubenį ir įmaišome šiek tiek miltų – jie pravėsins sviesto ir medaus bei cukraus mišinį.

3

Po vieną įmušame ir įmaišome kiaušinius. (Galima maišyti mentele, šaukštu)

Reklama
41011
4

Sodą nugesiname actu. Ir, kai išputoja, supilame į tešlą. Pamažu maišydami beriam miltus. Kai jau tampa sunku maišyti, verčiam ant stalo ir išminkome rankomis. Dedame tešlą bent valandai į šaldytuvą pabrinkti (galima ir į šaldymo kamerą 15min.)

5

Tešlą susipjaustom lygiais gabaliukais – tiek, kiek bus lakštų. Iš tokio kiekio išeis apie 10-11 lakštų (gali būti ir mažiau, priklausomai nuo jūsų formos dydžio ir lakšto plonumo).

6

Kiekvieną tešlos gabaliuką iškočiojame kuo ploniau – iškočiokite tokį tešlos lakštą, kad vėliau užtektų vietos pagal jūsų pasirinktą formą išpjauti apskritimą (Tai gali būti lėkštė ar puodo dangtis, ar kepimo formos dugnas).
Kepame lakštus po vieną 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min. Kol vienas lakštas kepa, kočiojame kitą. Ir taip išsikepame visus.

7

Ant iškepusio lakšto (kol dar šiltas) dedame puodo dangtį ar lėkštę ir apipjauname apskritimą. (Nupjautų gabalėlių neišmetame – bus trupiniai torto papuošimui.) Taip išsipjauname visus lakštus.

Gaminame kremą:

1

Grietinę išplakame su cukrumi ir citrinų sultimis. Su riebia grietine kremas išeis standus, kaip plakta grietinėlė.

Konstruojame tortą:

1

Paėmę forma, kurią naudojome lakštams išsipjauti, apsibrėžiame apskritimą ant kartono ir išsikerpame – tai bus pagrindas tortui formuoti, kuris neleis lakštams slidinėti. o ir perkelti ant tortinės su tokiu pagrindu bus lengviau.

2

Romą ar brendį praskiedžiame vandeniu.

3

Pradedam lipdyti tortą: konditeriniu teptuku iš abiejų pusių aptepame torto lakštą praskiestu romu ar brendžiu. Dedame lakštą ant pasiruošto kartoninio pagrindo ir gausiai ištepame visą lakštą kremu (dedame kokius 7 kupinus šaukštus). Kartojame, kol pabaigsime: aptepame lakštą skiestu romu, dedame, tepame kremu.
Pasiliekame truputį kremo aptepti torto kraštus.

Reklama
41011
4

Lakštų nuopjovas sumalame kombainu. Aptepame tortą likusiu kremu ir išlyginame torto kraštus. Apibarstome maltais trupiniais.

5

Išlydome šokoladą su šlakeliu pieno, susidėję į konditerinį maišelį išpiešiame norimą ornamentą ar užrašą.

Ingredientai
Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003

Rašyti komentarą