Velykų stalą galima ir reikia puošti įvairiai, bet tuo pačiu ir paprastai bei natūraliai. Margutis, be abejonės, yra visko karalius ir ant Velykų stalo jam turi būti skirtas aukščiausias ir gražiausias sostas. O tas sostas primins gaivą ir pavasarį, jei jį sudarys lininė staltiesė ir kažkas žalio – pražydę kačiukai ar išleidusi lapelius berželio šaka. Labai praverčia toks laisvai parduotuvėse aptinkamas daiktas kaip daiginti kviečiai ar avižos. Galima ant stalo komandiruoti vazonėlį su čiobreliais ar petražolėmis.
Norėčiau jums pasiūlyti dvi prieskonines druskeles, kurios ne tik naujai pagardins kiaušinį, bet ir dailiai atrodys gražiuose indeliuose ant Velykų stalo.
Prieskoninės druskos: žalumynų ir egiptietiška
Žalumynų druskelei:
Egiptietiškai (dukkah) druskelei:
Gaminimas
Gaminame žalumynų druskelę:
Susmulkinkite sėklas arba riešutus (geriausia naudoti mažą smulkintuvą, galima ir kavamalės pagabos paprašyti).
Tada berkite druską ir žoleles, ir dar kartą viską permalkite. Viskas gali sušokti ir nebūti biraus pavidalo, tai tiesiog paskleiskite ant lėkštės ir leiskite vieną dienelę pagulėti kur nors iki išdžius. Arba kiškite į visai vėsią orkaitę (60–80 °C) ir palikite druskelę ten 20 minučių.
Gaminame egiptietišką (dukkah) druskelę:
Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje kol pradės skleisti kvapą ir truputį rusvuoti, luobelės pradės atšokinėti. Leiskite atvėsti, nulupkite luobeles tiek, kiek nusilupa (nebūtina labai kruopščiai).
Susmulkinkite arba mažame malūnėlyje sumalkite iki rupumo.
Tada berkite kuminą ir dar kartą pamalkite viską arba sugrūskite grūstuvėje (nebūtina iki miltelių, bet pasmulkinti reikėtų).
Belieka įmaišyti druską, čiobrelius ir sezamo sėklas. Paruošta.
nes paprasta druska jau išėjo iš mados..