Didžiosios žiemos šventės jau čia pat, per jas malonu prisiminti tradicinius kepinius ir išbandyti kažką naujo. Aš šįkart jums siūlau išsikepti tradicinį kalėdinį anglišką vaisių keksą, kuris puikiai tiks dovanoms, ar vakarėliui darbe, ar einant pas draugus į svečius. Galite drąsiai jį kepti jau šį savaitgalį – šį vaisinį kepinį galima brandinti net 2-3 mėnesius, jis bus tik dar gardesnis.
Į puodą sudedame pasmulkintą sviestą, cukrų, džiovintus vaisius, prieskonius, romą. Nutarkuojame gerai nuplautų mandarinų žieveles į puodą, išspaudžiame mandarinų sultis ir visus syvus taip pat sudedame į puodą. Lėtai užverdame ir maišome, kol ištirps sviestas. Kaitiname ant lėtos ugnies dar apie 10 minučių, vis pamaišome. Nukeliame nuo ugnies ir leidžiame atvėsti. Kai masė atvėsus, mandarinai bus suminkštėję, tačiau galima juos dar paspausti šakute, kad labiau ‘išlaisvėtų’.
Įkaitiname orkaitę iki 150 C ir pasiruošiame 20-22cm skersmens formą, išklojame kepimo popieriumi. Galima kepti ir žiedinėje formoje, tada patepame šiek tiek sviestu. Riešutus paskrudiname keptuvėje arba orkaitėje iki dešimties minučių ir pasmulkiname peiliu, kad būtų ir stambesnių ir smulkesnių gabaliukų.
Į mandarinų ir džiovintų vaisių masę įmušame kiaušinius bei sudedame riešutus, gerai išmaišome. Suberiame ar įsijojame „Malsenos” self-raising miltus, kurie jau yra sumaišyti tinkamomis proprocijomis su profesionaliomis tešlą kildinančiomis medžiagomis, todėl galime nebijoti, kad pyragas išeis susmegęs ir neskanus. Beriame žiupsnį druskos ir viską sumaišome.
Supilame tešlą į kepimo formą ir kepame, praėjus 45 min sumažiname orkaitės kaitrą iki 140C ir dar kepame apie valandą ar valandą penkiolika minučių, kol pyragas bus gražiai rudas ir įsmeigus medinį pagaliuką jis liks sausas. Jei matote, kad pyragas per daug ruduoja, uždenkite pyrago viršų folija.
Iškepusį pyragą nebūtina iškart valgyti – jį galima ilgėliau pabrandinti, dar neištrauktą iš formos pyragą subadykite mediniu pagaliuku, užpilkite keturis šaukštus brendžio ar romo ir palikite formoje, kol viskas įsigers ir pyragas atvės.
Įsukę į kepimo popierių ir apvynioję folija, pyragą vėsesniame kambaryje galite laikyti net iki dviejų-trijų mėnesių.
Glaistui sumaišome kelis didelius šaukštus miltinio cukraus ir po truputį pilame citrinos sultis, maišome, kad būtų gan tąsus glaistas. Pilame ant pyrago ir papuošiame džiovintais vaisiais, riešutais.
Skaitydami receptą pastebėsite, kad šiam kepiniui naudosiu „Malsenos“ self-raising miltus. Negaliu suskaičiuoti, kiek kartų savo maisto tinklaraščio lankytojams atsakinėjau į klausimą – kam reikalingi self-raising miltai? Atsakymas būtų paprastas – ogi tam, kad mūsų kepiniai visada pavyktų. Self –raising miltai greičiau ir patogiau nei paprasti miltai padeda iškepti blynus, pyragus, apkepus ar pudingus. Kodėl? Kepiniams svarbiausia purumas, lengvumas. Self-raising miltuose tešlos kildinimo medžiagos optimaliomis proporcijomis sumaišomos su kvietiniais miltais. Ir dar svarbu, kad kildinimo medžiagos tolygiai paskirstomos miltuose, kas nevisada pavyksta namuose. Tai štai – pagaliau tokie miltai atkeliavo ir į Lietuvą. „Malsenos“ self raising miltai kaip ir šių miltų giminaičiai užsienyje, patys išpurena kepinį, tai yra į juos nereikia maišyti jokių kepimo miltelių ar sodos, juos tiesiog imi, naudoji ir džiaugies rezultatu.
Kartosiu ir šiemet...
Ir tiesa, iškepusį subadžiau ir dar apipyliau Vana Tallinn likeriu.