Prisimenate „Kviečiu į svečius“? Rudenį, kai organizavom jau antrus metus, sugalvojau receptų su Vilkyškių sūriais, ir vienas kažkaip ėmė ir praslydo… O štai čia prašau, atradau ir su malonumu pasidalinsiu. Žinote, man rodos, visi kartais mėgstam taip pagamintą maistą, toks, žinote, jis jaukus ir naminis. Svarbu tik neperkepti, o džiūvėsėlius palinksmina ir skonį paryškina bei praskaidrina kietas fermentinis sūris, sumaišytas su džiūvėsėliais. Tai va prašau, ūkiškas jums receptas, juk dar žiema :))
Kas gi nemėgsta gerai iškepto, traškia luobele pasidengusio kepsnio? Man tai iškart primena vaikystę. Šiame variante viskas labai paprasta, tik vištienai papildomo gardumo suteikia puskietis fermentinis sūris, į kurį padažome kepsnį ir dar juo pabarstom. Na, o gaivumo ir spalvos skolina vyšniniai pomidorai ir bazilikas, kuriuos sukrauname ant kepsnio viršaus ir baigiam kepti orkaitėje. Valgyti siūlyčiau su karštomis daržovėmis, pvz. špinatais keptuvėje suvytintais su šiek tiek sviesto, lengvai troškintomis morkomis su cukinijų gabaliukais ar brokoliu. Turbūt ir sakyti nereikia, kad kartais prie tokio reikalo užsinorėsite ir bulvių košės… Jei norėsis, taip ir darykite. Mano viena draugė pamačiusi nuotrauką sukritikavo, sakė, –„nu klausyk kaip kokioj pakelės užeigoj…“, ha ha ha, nusijuokiau aš, bet juk ir tokių reikia??? Argi ne taip?
Kiek asmenų pamaitinsite – 2 ar 4 – priklausys nuo valgytojų. Iš vienos krūtinėlės padarysite du moteriškus kepsnelius arba vieną rimtą vyrišką.
Kiekvieną vištienos krūtinėlę perpjauname lyg per pusę horizontaliai, bet ne iki galo, t.y. įpjovę beveik iki galo „atidarom“ ją kaip knygą (taip darome, jei kepame vyrišką kepsnį t.y. didelį, o jei moterišką, tai krūtinėlę perpjaunam horizontaliai per pusę ir turime du nedidelius kepsnelius). Pridengiame maistine plėvele ar švariu maišeliu ir su kočėlu padaužome, kad pasidarytų daugiau mažiau tolygaus storio. Tikrai nemažas kepsnys išeis.
Vištieną pabarstome druska ir šiek tiek kariu, kurie vištienai suteiks šilto, jaukaus skonio.
Vienoje lėkštėje išplakame kiaušinius su šiek tiek druskos. Į antrą beriame porą saujų džiūvėsėlių. Į trečią – apie 100 g sutarkuoto sūrio.
Į keptuvę įpilame alyvuogių aliejaus, gerai įkaitiname. Ugnis turėtų būti didelė, kad vištiena greitai apskrustų. Vištienos kepsnelius merkiame į kiaušinio plakinį, tada į džiūvėsėlius, tuomet dar kartą į kiaušinio plakinį, pavartome lėkštėje su sūriu ir dedame į keptuvę. Kiekvienai vištienos pusei apkepti prireiks po porą minučių.
Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių. Kepimo skardą pašlakstome alyvuogių aliejumi. Apskrudusius kepsnius dedame į skardą. Ant viršaus pabarstome į keturias dalis padalintais pomidoriukais, susmulkintais baziliko lapeliais ir likusiu sūriu. Šauname į įkaitusią orkaitę maždaug 7 minutėms, kol vištiena baigs kepti, o sūris išsilydys.
Nuostabus patiekalas , 10 balų
Labai patiko, o kepiau be kario ir su paprastu sūriu.
Kartosiu tikrai :)